Ieşenii îşi vând apartamentele şi se mută la casă

Piaţa imobiliară din Iaşi a început să prindă viaţă. Dacă anul trecut a mers pe avarie, şi vânzările au scăzut cu până la 60%, 2011 aduce semne bune. Clienţii au început să cumpere, ba chiar se simte şi un nou trend în preferinţele ieşenilor: aceştia aleg viaţa la casă. O altă categorie importantă de clienţi este formată de cei care cumpără prin programul Prima Casă. De altfel, aceasta este singura categorie care mai apelează la credite. În rest, aproape toate tranzacţiile se fac cu banii jos.

Periferia, căutată de cei care vor să construiască

Ieşenii care vor să se mute la casă aleg marginea oraşului. Ca peste tot, terenurile din oraş sunt rare, scumpe şi au suprafeţe foarte mici. Preţurile pleacă de la 150 euro/mp şi pot ajunge chiar şi la 700 euro/mp.

„Dacă în 2008 pe un metru pătrat se cereau 500 euro, acum preţurile au scăzut cu mai mult de jumătate. Găsim terenuri chiar şi cu 150-200 euro/mp. Bine, mai sunt şi unii care cer 700 euro/mp, dar nu au căutare” afirmă reprezentantul agenţiei ieşene Casa Albă.

La periferia oraşului, preţurile au scăzut cu aproximativ 30%. Preţ care îi mulţumeşte pe cei care îşi doreau să îşi cumpere un teren pentru a-şi face o casă.

„Periferia este preferată de clienţi, avem foarte multe cazuri în care oamenii îşi vând apartamentul şi se retrag la casă. Clienţii dau curs dorinţei de a sta la curte, deoarece preţul unui apartament este apropiat de cel al unei case. Preferă terenurile cu utilităţi trase şi cu acces facil” declară Eliza Neamţu de la Fidelia Casa.

Apartamentele prin Prima Casă sunt cele care ridică numărul tranzacţiilor

Deşi vânzările au scăzut drastic faţă de perioada de apogeu a tranzacţiilor, lucrurile încep să se dezmorţească. Oamenii tot îşi caută locuințe, dar sunt mai selectivi şi negociază la sânge. Cea mai mare căutare par să o aibă apartamentele care se încadrează în programul „Prima Casă”.

„Cel mai bine se vând apartamentele între 35.000 şi 40.000 euro, iar cel mai puţin căutate sunt apartamentele mari, de patru camere. Preţurile sunt la un nivel minim, mai ales faţă de 2008. Dacă facem o comparaţie, un apartament care costa înainte 60.000 euro, este acum la aproximativ 40.000 euro. Dar depinde şi de zonă” afirmă Cătălin Cozma, agent imobiliar în cadrul Luxor Imobil.

Astfel, garsonierele de la periferie încep de la 20.000 euro şi sar de 45.000 euro în zona centrală a Iaşului. Apartamentele cu două camere de la marginea oraşului au un preţ de început de 35.000 euro, iar cele din buricul târgului, cu suprafeţe generoase şi finisaje de calitate peste medie pot atinge chiar şi la 80.000 euro.

„Apartamentele mai mari, de trei camere, situate în centru, încep de la 67.000 euro si ajung până la aproximativ 110.000 euro. Dar acest lucru este în funcţie de bloc, de suprafaţă, de finisaje şi de amenajări” ne informează Luminiţa Neculau şi tot ea susţine că „în zona semicentrală a Iaşului sunt mai ieftine, scad simţitor preţurile. Locuinţele cu trei camere în zone bune, precum Nicolina, Oancea sau Păcurari, din blocurile noi, au preţuri în jurul sumei de 60.000 euro”.

Încep să apară plăţile cu bani gheaţă

Dacă băncile sunt mai restrictive în ceea ce priveşte împrumuturile, cei care doresc să achiziţioneze locuinţe trebuie să găsească alte soluţii. Unii îşi scot banii “de la saltea”, considerând că acum e momentul să cumpere, în timp ce alţii îşi vând un teren sau un apartament, iar cu banii primiţi plătesc o altă locuinţă, susţin reprezentanţii agenţiilor imobiliare din Iaşi.

„Se fac şi tranzacţii cash cu sume mici. Pe toate segmentele (apartamente, terenuri şi case) procentul de plăţi cu bani cash ajunge la 40%. S-au înmulţit situaţiile în care se vând, de exemplu, trei camere şi având datorii sunt nevoiţi să cumpere o locuinţă mai mică. Aceia plătesc cu bani gheaţă” ne spune Eliza Neamţu de la Fidelia Casa.

25.03.2011 – Imopedia.ro