Ce se va întâmpla oare cu piața imobiliară?

O întrebare care este pe buzele multora este : ”Ce se va întâmpla oare cu piața imobiliară?”. Criza despre care se vorbește și care este așteptată de vreo 2 ani, iată că a venit. Și a venit ”la pachet” cu Covid 19, ceea ce o face să fie una dintre cele mai ”speciale” crize din ultimul veac. Mulți specialiști și pseudospecialiști își dau cu presupusul într-o perioadă în care, cred eu, previziunea este cel mai greu lucru de realizat pe piața imobiliară. Unii spun că … prețurile vor scădea deoarece scade puterea de cumpărare – ceea ce are o logică, desigur. Alții spun că nici vorbă de așa ceva deoarece prețul materiei prime în construcții a crescut, deci prețul construcțiilor noi va crește și clar va trage după el și prețul celor vechi . Și în această explicație există logică. Asta îmi amintește de bancul cu rabinul.

Vestit pentru înţelepciunea sa, acesta este pus în situaţia de a împărţi dreptatea între doi împricinaţi. Îl ascultă cu atenţie pe primul şi spune: „Ai dreptate;. Îl ascultă şi pe cel de-al doilea, iar răspunsul este identic: „Şi tu ai dreptate. Aflat de faţă, îl întreabă, nedumerit, pe rabin: „Păi, cum vine asta, Rabi? Nu se poate să aibă amândoi dreptate! Iar rabinul cel înţelept îi răspunde: „Şi tu ai dreptate!”

Așadar, dacă stăm să ne gândim unde este dreptatea, s-ar putea să nu ajungem la nicio concluzie. Dar ce faci tu, vânzătorule sau cumpărătorule în această situație. Firește că dacă-ți permiți, vei aștepta să se mai ”limpezească apele” și apoi vei lua o decizie. Dar dacă tu, vânzătorule, trebuie să vinzi? Sau tu, cumpărătorule, trebuie să cumperi! Ce faci? Sfatul meu este că este foarte important ca acum să te sprijini, poate mai mult decât înainte, pe un specialist.

Villa house model, key and drawing on retro desktop (real estate sale concept)

Poate fi Fidelia Casa sau orice altă companie imobiliară serioasă de pe piață, dar e cazul să te alături lor! De ce?

1. Nu-ți permiți să riști, interacționând cu o grămadă de persoane pe care nu le cunoști, despre care nu știi nimic, ale căror nevoi sau intenții nu le știi!
2. Nu e ușor să rezolvi singur niște probleme legale – fie că sunt legate de documentele necesare vânzării, fie că e vorba despre un dosar de creditare.
3. Negocierea prețului s-ar putea să nu fie punctul tău forte, iar în această perioadă, dacă un samsar ”miroase” nevoia ta mare de a vinde sau cumpăra, e posibil să faci cea mai proastă afacere a vieții tale.
Motive ar mai fi, dar mă opresc la acestea 3.
Pe o piață nesigură, un partener serios și cu experiență ar putea fi cel mai important ”pas în viață” pe care îl poți face.