La ce trebuie să fiți atenți când cumpărați un apartament

la-ce-trebuie-sa-fii-atent-cand-cumperi-un-apartament
Sunteți pe punctul de a cumpăra un apartament? În cazul acesta, este bine să știți câteva lucruri pe care trebuie să le luați în calcul atunci când vă alegeți viitoarea locuință. Consultanții Fidelia Casa au întocmit pentru dumneavoastră câteva aspecte la care trebuie să fiți atent când vizionați sau recepționați o locuință cumpărată în Iași.

Vicii aparente

Atunci când discutăm despre vicii aparente, ne referim la eventualele probleme pe care dumneavoastră le puteți constata atunci când intrați într-un apartament. Astfel, este important să verificați starea instalațiilor electrice și sanitare și să verificați funcționalitatea acestora. De asemenea, trebuie să fiți atenți la posibilele urme de infiltrații ce pot fi descoperite la ferestre, ușile de la balcon iar zonele adiacente acestora să nu fie umede. În cazul apartamentelor situate la ultimul etaj trebuie acordată o atenție sporită tavanelor. De asemenea, este important să verificați ca ușile și ferestrele să fie perfect funcționale. Mai mult, trebuie urmărit ca centrala termică, interfonul și aparatul de aer condiționat să funcționeze iar calitatea finisajelor să fie una bună. De pildă este important ca parchetul să nu prezinte rosturi distanțate, pereții să fie drepți și să fie din materialul precizat de către vânzător: cărămidă, nu gips carton. Mai mult, trebuie acordată atenție la exteriorul apartamentului, la stabilitatea balustradei de la balcon și de calitatea izolației exterioare.

Vicii ascunse

Dacă viciile aparente pot fi văzute cu ochiul liber, viciile ascunse ale unui apartament nu sunt la îndemâna oricui. Pentru a descoperi eventuale greșeli de proiectare sau construcție, aveți nevoie de expertiza unei persoane cu experiență în domeniu. În cazul apartamentelor noi, de pildă, trebuie verificate aspectele juridice care privesc autorizația de construire, recepția lucrărilor, cartea imobilului, testele de fier și beton și detalii tehnice privind structura de rezistență a clădirii.

Consultanță gratuită de specialitate la Fidelia Casa

loredana-acasandrei-fidelia-casaDacă decizia de a cumpăra un apartament este una extrem de importantă pentru orice ieșean, în egală măsură este important să cumpărați o proprietate în cunoștință de cauză. Apelând la consultanții Fidelia Casa atunci când cumpărați un apartament scăpați de griji și de posibilitatea de a cumpăra o proprietate cu vicii.

”Consultanții noștri au experiență de foarte mulți ani în domeniul imobiliar și au capacitatea de a face o evaluare corectă a unui apartament. Agenții noștri sunt pregătiți să descopere eventualele vicii aparente sau ascunse ale unei proprietăți. Atunci când un client apelează la noi, i se face o prezentare detaliată a apartamentului pe care dorește să îl cumpere. Astfel, i se prezintă toate eventualele defecte ale acestuia, avantajele și dezavantajele proprietății, astfel încât puteți lua o decizie în deplină cunoștință de cauză.

A apela la o agenție profesionistă ca Fidelia Casa se dovedește, astfel, a fi o alegere care se va dovedi extrem de profitabilă pe termen mediu și lung”, susține Loredana Acasandrei, directorul Agenției Alexandru cel Bun al Fidelia Casa.

Care sunt elementele pe care clientii trebuie sa le cunoasca? Intr-o prima faza, ar trebui sa faca o verificare atenta din punct de vedere juridic privind autorizatia de construire, procesul-verbal de receptie a lucrarii, cadastru etc. De fapt, aceasta verificare ar trebui facuta si in momentul in care se realizeaza dezmembrarea apartamentului si se efectueaza cadastrul locuintei; clientul ar trebui sa fie atent si ca in cadastru sa figureze exact ceea ce achizitioneaza – sa nu existe elemente suplimentare in plan sau in realitate.

O alta verificare ar trebui sa fie cea a constructorului – ce renume si experienta are. Calitatea si durabilitatea finisajelor trebuie verificata si la apartamentele noi, unde clientul nu trebuie să ezite să cheme un expert sau o persoană de încredere și cu experiență. De cele mai multe ori clienții care cautau apartamente dinainte de 2000 se îndreapta spre apartamente noi din Iași pentru finisajele noi, pentru instalațiile de calitate și pentru aspectul general al clădirii. iar daca poziționare este la bulevard ca la Fidelia Residence, decizia nu se lasă prea mult așteptată.

Clientul are trebui sa acorde o atentie crescuta urmatoarelor puncte, adresand intrebari lamuritoare:

  • Instalatia electrica;
  • Hidroizolatia;
  • Aspecte tehnice ale cladirii – dintre care, cea mai importanta, este structura de rezistenta;
  • Parchetul: aerisirea incaperii ca parchetul sa nu se umfle, folosirea unor materiale de curatenie corespunzatoare;
  • Tamplaria PVC: instructiuni de folosire, cuprinzand recomandarea unui reglaj/ an, schimbarea periodica a garniturilor;
  • Instalatiile sanitare: cum functioneaza pompele? Care este sistemul de recirculare a apei? – pentru a verifica presiunea, – sistemul de evacuare a apelor si deseurilor menajere, existand cazuri cu risc de refulare daca nu sunt corect dimensionate;
  • Instalatii termice
  • Instalatii electrice: fiecare client ar trebui sa stie puterea de care are nevoie pentru a se asigura ca puterea instalata ii permite functionarea echipamentelor si electrocasnicelor;
  • Functionalitarea lifturilor.

Atunci cand intra in apartament pentru a efectua receptia, clientul ar trebui sa petreaca suficient timp si sa acorde atentie in special urmatoarelor elemente:

  • Instalatiile si verificarea functionalitatii acestora;
  • Partile exterioare (balcoane, terase) si aspectul finisajelor exterioare – sa existe panta de scurgere catre gurile de preluare a apelor pluviale (eventual, clientul poate face si niste teste la fata locului), starea terasei sale sau de deasupra – daca exista -, stabilitatea balustradei de la balcon;
  • Posibile urme de infiltratii ce pot fi descoperite la ferestre, usile de balcon; zonele adiacente usilor si ferestrelor sa nu fie umede. De exemplu, prelingerea de apa pe fatada poate fi semnalul unor probleme viitoare;
  • Pentru apartamentele de la ultimul etaj, o atentie marita acordata tavanelor;
  • Partile mobile – usi si ferestre – sa fie perfect functionale;
  • Ghenele de instalatii pentru bai si bucatarii – sa nu fie scurgeri pe tevi, ci o ghena curata, fara apa pe ea;
  • Verificarea tabloului electric si a sigurantelor cu o verificare a sigurantelor la fata locului;
  • Buna functionare a centralei termice, a interfonului si a aparatelor de aer conditionat (daca exista);
  • Corespondenta finisajelor cu proiectul in cazul ferestrelor, al compartimentarilor, al materialelor folosite la compartimentari – de exemplu, sa nu figureze in proiect caramida, iar in realitate sa fie gips-carton -, prize – functionalitate si numar etc.);
  • Elemente care tin de aspectul vizual al finisajelor (pereti, parchet fara rosturi distantate, tamplarie etc.);
  • Suprafetele reale sa fie concordante cu cele din contract.