Important de știut: ce impozite trebuie să plătiți la vânzarea de imobile sau terenuri

fidelia-casa-iasi-ce-impozite-trebuie-să-plătiți-la-vânzarea-de-imobile-sau-terenuriDacă doriți să vindeți un teren, o casă sau un apartament deținut în proprietate, atunci trebuie să luați în calcul faptul că o parte din banii încasați vor trebui să-i plătiți la stat, cu titlu de impozit. Portalul de știri juridice și economice avocatnet.ro arată care sunt obligațiile pe care le aveți atunci când sunteți implicați într-o tranzacție. Calcularea impozitului se face conform art. 771 alin. (1) din Codul Fiscal. Impozitul va fi calculat și reținut direct de către notarul public înaintea autentificării actului de vânzare-cumpărare și va fi virat ulterior la stat.

Cum se calculează impozitul

Conform legii, la vânzarea construcțiilor de orice fel și a terenurilor dobândite într-un termen de până la trei ani, se achită un impozit de 3% până la valoarea de 200.000 lei, iar pentru imobilele care depășesc această sumă se achită o taxă de 6.000 lei plus 2% din valoarea sumei ce depășește 200.000 lei. În cazul în care imobilul sau terenul ce urmează să fie vândut a fost achiziționat în urmă cu mai mult de trei ani, valoarea impozitului scade la 2% pentru sumele de până în 200.000 lei, iar în cazul în care depășește acest prag, se achită suma de 4.000 lei, plus 1% din valoarea ce depășește cuantumul de 200.000 lei.

În lege există și excepții când nu se datorează impozit: de pildă când proprietatea se dobândește prin donație, prin moștenire sau prin reconstituirea în baza legii a dreptului de proprietate.

Consultanță juridică gratuită la tranzacțiile făcute prin Fidelia Casa

Vânzarea și cumpărarea unei proprietăți implică pe lângă plata impozitelor către stat, o mulțime de alte formalități și întocmirea unui dosar destul de stufos cu documentele proprietății, certificat de neurmărire fiscală de la Direcția de Finanțe Locale, extras de autentificare de la Cadastru, adeverințe de la furnizorii de utilități și altele. Toate acestea pot fi un adevărat calvar pentru persoanele implicate într-o tranzacție. Fidelia Casa, cea mai mare agenție imobiliară din Iași, vine cu un pachet de consultanță juridică gratuită pentru clienții săi, care include ajutor în întocmirea dosarului necesar procesului de vânzare-cumpărare a unei proprietăți. Astfel, cu Fidelia Casa scăpați de stresul întocmirii dosarului și sunteți liniștit, deoarece juriștii companiei ieșene verifică cu atenție actele și vă garantează o tranzacție sigură și perfect legală.