Fidelia News – iunie 2020 (Sesizăm o creștere continuă a cererilor de cumpărare…)

Dacă luna trecută vorbeam de o relaxare a lucrurilor și o oarecare îmbunățire privind cererea pe piața imobiliară, acum observăm că multele necunoscute ale pandemiei, cumva, au fost depășite. Sesizăm o creștere continuă a cererilor de cumpărare: 744 cereri (iunie) comparativ cu 581 cereri (mai). O revenire graduală se simte pentru achiziția locuințelor noi, lucru demonstrat și de cifrele înregistrate pe platforma noastră: 146 (iunie) față de 64 (mai).

În topul preferințelor, au revenit pe poziția cu numărul 3 – apartamentele noi , în schimb interesul pentru imobilele vechi sau le revânzare a crescut cu 58 de cereri mai mult decât luna precedentă. Cert este că cererea pentru casele din județul Iași a crescut în perioada pandemiei, astfel încât acest departament rămâne în fruntea clasamentului cu 284 solicitări.

Domeniul închirierilor își păstrează, în esență, aceeași direcție, cu 180 cereri pentru iunie. Dacă ne raportăm la bugetele alocate pentru achiziția unei locuințe, dar și la modalitatea de plată din ultima perioadă, identificăm una din principalele consecințe ale declanșăriii acestei crize: înăsprirea condițiilor de creditare. Potrivit unui sondaj BNR, s-a înregistrat o scădere pentru împrumuturile destinate locuințelor și terenurilor, ceea ce se reflectă și în statistica lunii iunie: sursa buget cash (350 cereri) sursa buget credit (49 cereri).

Totuși, discrepanțele din ultimele luni nu au determinat dispariția cererii, iar prognozele specialiștilor nu sunt deloc pesimiste. Conform estimărilor realizate de Institutul Național de Statistica, se anunță o creștere a volumului producției, o creștere moderată a numărului de salariați în domeniul construcțiilor, dar și a prețurilor lucrărilor de construcții. Ca atare, nu ne putem aștepta la prețuri mai mici, ci dimpotrivă, putem afirma că avem o ,,piață echilibrată, coerentă și consistentă”.

news - iunie