Nesiguranța financiară a cumpărătorului persistă …

Nesiguranța financiară a cumpărătorului persistă și în acest început de toamnă. Incertitudinea și vulnerabilitatea pieții imobiliare se simte peste tot, inclusiv în cele mai mari orașe din întrega Europă: Munchen, Frankfurt, Paris, Amsterdam, Londra. Totuși în pofida tuturor semnalelor de vulnerabilitate, prețurile continuă o tendință ascendentă. Drept urmare, dacă comparăm trimestrul al doilea al acestui an cu cel de anul trecut, constatăm o creștere a prețurilor cu aproximativ 5,2%, România aflându-se printre statele care au depășit media europeană.

Fără doar și poate, anul 2020 este un an diferit de oricare altul din ultimul deceniu, lucru sesizat lună de lună și pe platforma noastră. Dacă în august sesizam o mică creștere a cererilor de cumpărare, atunci în septembrie am înregistrat o scădere- cu 111 cereri mai puțin. Noutatea este că de această dată, departamentul- Case și vile este în topul clasamentului, cu 288 cereri, urmat de departamentele- Apartamente vechi și Apartamente noi.
Vedem ce se mai întâmplă în luna următoare, pentru că în septembrie s-a dat startul programului ”Noua Casă”, iar cumpărătorii au putut să își depună dosarele la bănci. Ba mai mult decât atât, pentru a reduce perioada de acordare a acestui tip de credit, Fondul de Garantare a identificat niște soluții optime:oct
  • Dosarul va ajunge la fond mai devreme
  • Documentele vor circula mai rapid
Totodată, este în discuție un nou proiect de lege:”Locuințe pentru tinerii români”, proiect destinat persoanelor cu vârste până la 35 de ani și căsătorite, care vor să-și achiziționeze o locuință, dar nu au posibilitatea achitării unui avans. Acest Fond de Solidaritate este prevăzut că inițial, va fi  alimentat, prin transferarea de către societățile comerciale puternice, ale căror profit brut depășește 1 milion de lei, a 1% din profit, suma respectivă fiind deductibilă.
În următoarea perioadă vom observa dacă aceste inițiative legislative vor avea un impact pozitiv asupra pieții imobiliare și dacă vor fi cu adevărat niște repere pentru tinerii cumpărători.
Cât despre Închirieri, lucrurile stau ceva mai bine în septembrie, astfel încât înregistrăm o creștere cu 163 de cereri. Cu siguranță, această modificare este determinată, în primul și în primul rând, de începutul anului școlar și universitar.
Deocamdată nu putem face prognoze, estimări sau noi scenarii pentru ceea ce va urma. Nu ne rămâne decât să rămânem pozitivi și să ne adaptăm perioadei, condițiilor și provocărilor la care suntem supuși.