Ne apropiem de finalul anului și încă nu am scăpat de acest climat plin de incertitudini…

În ciuda faptului că numărul cererilor privind achiziția unui imobil continuă să scadă și în noiembrie (cu 209 cereri mai puțin), totuși prețurile, paradoxal, au crescut. Astfel în capitala Moldovei, locuințele de pe segmentul rezidențial s-au apreciat cu 2.7%, iar locuințele vechi cu 0.5%. Contrar tuturor previziunilor sumbre, constatăm variații pozitive, chiar dacă nu sunt mari, totuși ele există.

Conform cifrelor de pe platforma noastră, în topul preferințelor cumpărătorilor revin Apartamentele vechi cu 154 cereri, urmate de Case/Vile cu 148 cereri și Apartamente Noi cu 142 cereri.
Și la capitolul Închirieri, datele furnizate de sistemul nostru anunță o diminuare a solicitărilor, cu 88 mai puțin față de octombrie.
noi
Ne apropiem de finalul anului și încă nu am scăpat de acest climat plin de incertitudini. Perioada de lockdown de la începutul pandemiei a declanșat multe schimbări, iar piața imobiliară a reușit să supraviețuiască. Comparativ cu 2008, un factor important în reglarea pieții l-a avut creditarea, pentru că în 2008 sub 10% din imobile erau tranzacționate prin credit.
Tot în această perioadă am sesizat interesul pentru cumpărarea unei case. Dacă până în 2007, potrivit ONU, oamenii locuiau mai mult în zone rurale decât în orașe, acum cifrele arată contrariul: 55% din populația acestei lumi au preferat viața la oraș, iar prognozele arată că aceste cifre vor crește.
Acum, însă provocarea cea mai mare rămâne să readucem la viață aceste orașe. În acest sens, un rol decisiv vor avea, cu siguranță, viitoarele proiecte imobiliare care trebuie dezvoltate pe cel puțin 3 principii: sustenabilitate, flexibiliate și adaptabilitate.