Fără doar și poate, criza sanitară a schimbat piața imobiliară…

Fără doar și poate, criza sanitară a schimbat piața imobiliară, dar și preferințele românilor în materie de achiziția de imobile. O bună parte din modificările la care am asistat în anul 2020 sunt doar pentru o perioadă și cel mai probabil, se va reveni la normal, însă o parte din aceste transformări vor deveni o realitate. Una din aceste realități reprezintă interesul crescut pentru un imobil în afara orașului, din dorința de a locui într-un spațiu aerisit, construit responsabil și conectat la facilitățile pe care le-am fi găsit la oraș. Concluziile specialiștilor încurajează și mai mult în anii următori construcția și achiziția de locuințe verzi.

În urma mai multor studii, s-a constatat că cheltuielile românilor, privind soluțiile tehnologice pentru lucrul de acasă,  au crescut considerabil. În tandem cu acest trend, cu siguranță, se va schimba viziunea dezvoltatorilor, astfel încât cumpărătorii să își poată găsi cu ușurință habitatul care li se potrivește și care le oferă tot confortul vieții de zi cu zi.

decembrie

Luna decembrie pe platforma noastră a înregistrat o scădere a cererilor de cumpărare, cu 180 mai puține comparativ cu noiembrie, scădere probabil determinată și din prisma sărbătorilor de iarnă. Din cele 345 de solicitări privind achiziționarea unei locuințe, Apartamentele noi ajung în topul preferințelor cu 124 solicitări, urmat de Apartamente vechi 89 cereri și Case/Vile- 87 cereri.

Departamentul Închirieri nu a suferit mari schimbări, înregistrându-se cu doar 5 solicitări mai puțin față de luna precedentă. În ciuda tuturor acestor informații, speculații și prognoze negative, totuși în anul 2020 s-au vândut mai multe proprietăți, comparativ cu 2019. Dacă în Iași în 2019 s-au vândut  18206 imobile, în 2020 cifrele arată o creștere semnificativă – 22140 locuințe vândute. Aceaste date ne determină să privim optimist spre viitor și să credem într-un 2021 al echilibrului pieții imobiliare.