Preţul apartamentelor revine pe creştere
Sectorul imobiliar, cel mai afectat de criza economică, dă semne de stabilitate. Agenţiile din domeniu spun că se aşteaptă chiar la creşteri de preţuri, în condiţiile în care Programul Prima Casă a scos sectorul din impas. Tinerii de până în 30 de ani, cu venituri medii, sunt cei mai întâlniţi clienţi în această perioadă, însă nu lipsesc nici cetăţenii străini care alocă sute de mii de euro pentru o locuinţă în oraş.
Cu ocazia inaugurării a încă două sedii Fidelia Casa, din Podu Roş şi Alexandru cel Bun, care se alătură celui din Păcurari, agenţia ieşeană a prezentat o serie de informaţii privind piaţa imobiliară locală. Despre sectorul imobiliar din perioada de boom, specialiştii susţin că era un haos şi o lume a speculanţilor. La această situaţie au contribuit în mare măsură şi băncile, printr-o uşurinţă de a acorda credite doar cu buletinul. „Anul 2007 a fost cel mai bun an. Atunci obţineam 2.000 de euro pe metrul pătrat de apartament, poate chiar şi mai mult, iar acum maximul este de 850 euro pe metrul pătrat. La mare căutare sunt apartamentele cu două camere, pentru care se plăteşte în jur de 45.000 de euro”, a precizat Eliza Neamţu, consilier în cadrul Fidelia Casa. Potrivit acesteia, în urmă cu trei ani se concretizau, în medie, trei tranzacţii pe zi, iar acum se încheie o tranzacţie la două zile. Cele mai căutate zone sunt Alexandru cel Bun, Nicolina şi Tătăraşi, căutându-se locuinţe în blocuri construite după anul 1980, acestea fiind în preferinţele băncilor. Iar 70% dintre tranzacţii se realizează cu ajutorul unui credit bancar.
Terenurile au cerere zero
Cel mai afectat sector de pe piaţa imobiliară este cel al terenurilor, acestea având o cerere nulă, deşi preţurile lor au scăzut cu mai bine de 50 de procente. „Palierul comercial a picat foarte mult în perioada de criză, scăderile de preţuri fiind aproape de 60%. Chiar şi aşa, cea mai mare tranzacţie ca valoare realizată în acest an a fost de 350.000 de euro, pentru un spaţiu comercial. Nici piaţa de birouri nu merge foarte bine”, a adăugat Eliza Neamţu. În schimb, chiriile par să fie cele mai puţin afectate de criză. Faţă de anul 2008, acestea au scăzut, în medie, cu 50 de euro, şi asta pentru că Iaşul este centru universitar.
Consilierul imobiliar a precizat că există şi străini care investesc în piaţa locală, în ultima jumătate de an fiind cumpărate de cetăţeni italieni trei vile între 150.000 şi 180.000 de euro, în zonele Bucium şi Popas Păcurari. Aceştia şi-au vândut proprietăţile din ţara natală şi s-au mutat definitiv aici.
Semne bune anul are
Reprezentanţii Fidelia Casa susţin că piaţa a ajuns la normalitate. „Pentru anul 2012, eu estimez o creştere a preţurilor la apartamente. Nu foarte mare pentru că piaţa a ajuns la o stabilitate”, susţine Eliza Neamţu. Şi tocmai pentru că viitorul pare unul mai bun, Fidelia Casa îşi propune ca în prima jumătate a anului viitor să deschidă cel de-al patrulea sediu, în Tătăraşi. În acest fel, de la cei 35 de angajaţi cât are în prezent agenţia, la sfârşitul anului 2013 se estimează a se ajunge la aproape 100 de salariaţi. Iar pentru a-şi mulţumi pe deplin clienţii, Fidelia Casa are şi un departament de credit, cu ajutorul căruia clientul poate analiza cele mai avantajoase oferte bancare. Investiţia în cele două sedii inaugurate ieri se ridică la 30.000 de euro.(Adelina Isachi)
17.12.2011 – Evenimentul