Cum influentează creditarea piața imobiliară?

Broker de credite

Cu toții știm că achiziționarea unei locuințe este o decizie majoră în viața noastră, iar disponibilitatea și accesibilitatea împrumuturilor bancare pot juca un rol crucial în acest proces. Creditele ipotecare sunt o sursă majoră de finanțare a pieței imobiliare și, prin urmare, un factor important care determină evoluția prețurilor locuințelor. În perioadele de avans economic general, rată dobânzii la creditele ipotecare este redusă și există o cerere ridicată de locuințe, ceea ce duce la creșterea prețurilor. În timpul recesiunilor și al perioadelor de instabilitate financiară, rată dobânzii la creditele ipotecare este mai mare iar cererea pentru achiziționarea acestora scade.

Cum influențează creditarea piața imobiliară?

În prezent, majoritatea tranzacțiilor imobiliare se realizează prin credit bancar. Prin urmare, creșterea dobânzilor la credite are un efect direct asupra pieței imobiliare, cererea pentru achiziționarea de locuințe scade iar ratele bancare cresc. Totuși, dacă apelăm la un  credit ipotecar cu dobândă fixă, rată lunară nu crește timp de 3, 5, 7 ani, în funcție de pachetul ales, astfel oamenii pot avea garanția unei stabilități financiare pe un anumit număr de ani.

Care sunt tipurile de credite disponibile în prezent?

În prezent, există mai multe tipuri de credite disponibile pentru achiziționarea unei locuințe. Acestea pot fi, Credit Noua Casă cu dobândă variabilă, un credit ipotecar la fel cu dobândă variabilă sau cu dobândă fixă. Fiecare dintre aceste credite are avantajele și dezavantajele sale, iar decizia finală trebuie luată în funcție de necesitățile și posibilitățile fiecăruia dintre voi, după ce ați consultat în prealabil un consilier de creditare.

Consilierul de creditare îți oferă o analiză comparativă a  soluțiilor de finanțare de la diferite bănci, te informează ce bancă oferă cele mai avantajoase condiții de creditare, verifică atent condițiile impuse de bancă înainte de semnarea contractului, etc.

Beneficiile unui credit cu dobânda fixă

Dobânda fixă este cea mai sigură varianta de credit, în momentul de față pentru că rata lunară va rămâne nemodificată pe toată durata contractului. Într-o piață imobiliară volatilă, cum este cea din prezent această caracteristică a dobânzii fixe asigură un grad ridicat de previzibilitate și stabilitate. Pe lângă aceste avantaje, un alt beneficiu al creditelor cu dobânda fixă este acela că pot fi acordate pentru perioade scurte sau mai mari de timp, astfel încât rambursarea sumei împrumutate să fie făcută într-un mod cât mai echilibrat.

Ce modificări ale ratelor sunt așteptate în viitor?

Scăderea numărului de ipoteci este strâns legată de condițiile de creditare mai stricte din 2023. Comparativ cu primul trimestru al anului anterior, valoarea valoarea Indicelui de Referință pentru Creditele la Consum (IRCC) a crescut cu 3,29%, ajungând la 5,94%. De la începutul lunii aprilie până la finele lunii iunie, valoarea Indicelui de IRCC a fost de 5,98%.

Majorarea indicelui care determină dobânzile bancare a dus la creșterea ratelor la creditele ipotecare, ceea ce pare să fie principalul motiv pentru care mulți oameni amână achiziția unei locuințe.

În contextul pieței actuale a creditelor ipotecare, unde fluctuațiile dobânzilor variabile la creditele ipotecare, care pot atinge valori între 8,08% și 8,73%, alegerea unui credit ipotecar cu dobândă fixă devine o opțiune tot mai atractivă.

Astfel, băncile au lansat pe piață o serie de oferte tentante, care vin cu dobânzi fixe pe termen scurt și lung. Aceste condiții flexibile și rate fixe pe 3, 5 și 10 ani au fost create cu scopul de a atrage și de a păstra clienții loiali.

De exemplu Banca Comercială Română (BCR) se remarcă prin oferta sa de credit ipotecar cu dobândă fixă de 5,89% pentru o perioadă de 3 ani și 8,28% pentru o perioadă de 5 ani.  Banca Transilvania și Unicredit au avantaje similare, ambele oferă credite ipotecare cu dobânzi fixe de 5,9% pentru o perioadă de 5 ani. Această ofertă reprezintă o oportunitate excelentă pentru cei care doresc să achiziționeze o locuință și să beneficieze de predictibilitate în ceea ce privește rata lunară pe o perioadă semnificativă. La creditul ipotecar de la ING, dobânda fixă este de 7,49%. Pentru cei care doresc o rată fixă pe termen scurt, BRD oferă un credit ipotecar cu dobândă fixă de 7,33% pentru 3 ani. În plus, banca a introdus și un credit de refinanțare numit Habitat, cu o dobândă de 5,99% pe an, fixă în primii 3 ani și ulterior variabilă (IRCC + 2,5). Acest credit permite refinanțarea mai multor credite, inclusiv credite ipotecare, de nevoi personale și carduri de credit.

Dobânzile fixe la creditele ipotecare au scăzut față de primul trimestru al acestui an cu aproximativ 1-1,5% ceea ce oferă un avantaj semnificativ pentru cei interesați să achiziționeze o locuință. Lansarea acestor oferte de credite ipotecare cu dobânzi fixe pe termen scurt și lung reprezintă un pas important în încercarea băncilor de a-și păstra clienții și de a atrage noi persoane interesate de finanțarea unei locuințe.

Reducerea dobânzilor fixe la creditele ipotecare în ultimele luni oferă oportunități reale pentru cei care își doresc stabilitate și predictibilitate în ceea ce privește costurile lunare. Prin alegerea unei dobânzi fixe, clienții pot evita fluctuațiile pieței și pot planifica mai ușor bugetul lunar.

Cu o cercetare atentă și consultanță specializată, aceste oferte pot fi evaluate în funcție de nevoile și posibilitățile fiecărei persoane, permițându-le să ia o decizie informată și să se bucure de stabilitate financiară pe termen mediu sau lung.

 

 

Stiri asemanatoare

Niciun comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste taguri și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>