Sunteți proprietarul unui apartament la bloc? Iată ce obligații aveți!

fidelia-casa-iasi-proprietar-de-apartament-la-blocViața într-un apartament situat într-un bloc comun de locuințe presupune unele obligații din partea proprietarului. Consultanții Fidelia Casa, cea mai mare agenție imobiliară din Iași vă fac cunoscute principalele îndatoriri pe care le aveți. Mai întâi, trebuie să știți că, deși sunteți proprietar pe apartamentul dumneavoastră, nu puteți face orice modificări doriți, fiind interzise modificări care pot pune în pericol structura blocului sau a altor apartamente. De asemenea, nu puteți schimba destinația sau aspectul proprietății comune fără a obține în prealabil acordul asociației de proprietari.

Daune pentru pagubele provocate vecinilor

Mai mult, conform legii, aveți obligația să mențineți în bună stare apartamentele proprietate personală chiar dacă aceasta presupune costuri periodice de îmbunătățire și întreținere. În cazul în care, din neglijența dumneavoastră au fost provocate daune altui vecin (de exemplu o inundație), legea vă obligă să reparați pe cheltuiala proprie stricăciunile rezultate.

Plata întreținerii

Plata întreținerii se efectuează într-un termen de maxim 20 de zile calendaristice de la afișarea listei. Întreținerea este calculată în avans în baza facturilor emise de către furnizorii de utilități la care se adaugă cheltuielile asociației de proprietari și cotele de contribuție aferente fondurilor din cadrul asociației. În plus, trebuie să știți că sunteți obligat să permiteți accesul în propriul apartament delegațiilor venite din partea asociațiilor de proprietari fie pentru lucrările comune de întreținere a blocului, fie pentru regularizarea contoarelor de utilități amplasate în interiorul locuinței.

Așa cum rezultă din legislația actuală, proprietarii care-și vând apartamentele sunt obligați la încheierea contractului de vânzare-cumpărare să facă dovada achitării la zi a întreținerii, fără adeverință în acest sens de la Asociația de proprietari, neputând fi încheiat contractul de vânzare în fața unui notar public.

Amenzi usturătoare

Nerespectarea principalelor obligații ce vă revin în calitate de proprietar al unui apartament situat într-un bloc comun de locuințe este sancționată dur de către Legea 230/2007 privind înființarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, amenzile în acest caz mergând, în funcție de neregulile constatate până la suma de 3.000 lei.

Cumperi sau vinzi un apartament – apelează la Fidelia Casa

Cu zeci de consultați profesioniști care au experiență de mulți ani în domeniul imobiliar, agenția Fidelia Casa vă stă la dispoziție oricând cu informații despre drepturile și obligațiile dumneavoastră în orice experiență imobiliară sunteți implicați. De asemenea, atunci când doriți să vindeți sau să cumpărați un apartament sau o casă, întreaga birocrație a documentelor va deveni mai ușoară apelând la consultanții Fidelia.