Cine este Moș Nicolae?

Fiind unul dintre cei mai cunoscuți sfinți din Ardeal, în țara noastră, Moș Nicolae a generat un adevarat folclor pornind de la daruri și până la obiceiurile și legendele care se diferențiază de la sat la sat. Din veacul al XIX-lea, mâna dreapta a Sfintului Nicolae se păstrează la Biserica Sf. Gheorghe Noi din București. Numeroase biserici din țară și mai ales din Ardeal au hramul Sfîntului Nicolae.

Se spune că s-a născut în cetatea Patara din ținutul Lichiei, Asia, și numele lui înseamnă, în limba greacă, biruitor de popor. S-a dovedit încă din copilărie ca fiind trimisul Domnului, uimind prin minunile pe care le realiza de la cele mai fragede vârste. Dupa moartea părinților lui, Nicolae și-a împărțit averea săracilor, a întemeiat Biserica Sionului de lângă Mira, capitala Lichiei, călătorind ca prelat la Ierusalim.

În diferite părți ale globului Moșul vine și este cunoscut sub diferite forme. În țara noastră, Moș Nicolae este cunoscut ca cel care aduce dulciuri și fructe, în fiecare an pe data de 6 decembrie, copiilor cuminți sau câte o nuielușa pentru cei obraznici. Moșul poposește în fiecare casă, peste noapte, și lasă în cizmulițe darurile.

Sfântul Nicolae a apărut în Scandinavia cu mulți ani înainte de Hristos; vikingii aveau un zeu, pe numele lui Odin, care călătorea prin toată lumea călare pe un cal cu 8 picioare, oferind cadouri celor buni și pedepsindu-i pe cei răi.

Moșul, la creștinii din Republica Ghana, vine încărcat cu daruri din junglă; în Hawaii coboară din barcă. Tradițiile și obiceiurile se extind și în districtul german Berchtesgaten, 12 tineri îmbrăcați în paie și având măști care reprezintă diferite animalele,  dansează în spatele Sfântului Nicolae. După ce oferă daruri, fiecărei case in parte, tinerii dau gazdele afară simulând o bătaie simbolica pentru eventualele rele săvârșite peste an. În Germania, Sfântul Nicolae este însoțit de un aghiotant care poartă nume diferite, în funcție de zonă.

În Danemarca cel care aduce daruri vine într-o sanie trasă de reni, cei mici îl așteaptă cu o farfurie cu lapte sau budincă pentru reni. Polonezii cred că darurile vin din stele, în timp ce ungurii cred că sunt aduse de îngeri. În Siria, cadourile vin însoțite de o cămilă tânară. Copiilor italieni le aduce daruri personajul La Befana, despre care se crede că a refuzat să-i conducă pe înțelepți la Bethleem când aceștia i-au trecut pragul, motiv pentru care La Befana iși petrece timpul mergând din casă în casă pentru a-l găsi pe Copilul Hristos.