Atenție! Până marți trebuie achitată prima rată la impozitul pe casă

care-sunt-impozitele-pentru-un-apartament-cutDacă ați uitat să plătiți până acum impozitul pe locuința dumneavoastră, e momentul să vă grăbiți. Conform Codului Fiscal, impozitul pe clădiri, respectiv pe teren sau mașini se achită în două tranșe: în primăvară și în toamnă. Iar termenul limită pentru prima tranșă de plată a impozitului expiră marți, 31 martie 2015.

Reduceri și penalități la plata impozitelor

Dacă decideți să achitați impozitele anuale locale într-o singură tranșă, respectiv până pe 31 decembrie, trebuie să știți că puteți beneficia de o reducere de 10 procente din valoarea taxelor datorate, reducere care este acordată prin hotărâre de Consiliu Local. În egală măsură, este important de știut că, dacă nu achitați prima tranșă de impozit până la data de 31 martie, vi se percep penalități. De asemenea, după această dată puteți primi, prin poștă, somație și titlu executoriu de la Direcția de Impozite și Taxe Locale iar dacă în termen de 15 zile de la primirea acesteia nu procedați la plata datoriei există posibilitatea deschiderii procedurii de executare silită.

Cum se calculează impozitele

Codul Fiscal prevede că orice persoană care deține în proprietate o clădire este obligată la plata unui impozit anual. Pentru persoane fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de impozitare de 0,1% din valoarea de impozitare a imobilului. Dacă dețineți mai multe proprietăți, impozitul se majorează după cum urmează: impozitul pentru prima clădire în afara celei de domiciliu se mărește cu 65%, pentru a doua cu 150% și cu 300% pentru a treia și următoarele.

Vrei să vinzi, trebuie să ai impozitele plătite

ovidiu-stoian-fidelia-casa-iasi-podu-rosDupă cum explică Ovidiu Stoian, directorul Agenției Podu Roș din cadrul Fidelia Casa, plata impozitelor și taxelor locale este o obligație pe care trebuie să o îndeplinească orice proprietar înainte de a vinde un imobil. ”Orice proprietar care dorește să-și vândă imobilul are mai multe obligații. Pe lângă documentele care atestă proprietatea și alte acte cerute de lege, acesta trebuie să aducă notarului care autentifică contractul de vânzare-cumpărare și un certificat de atestare fiscală eliberat de Primărie din care să rezulte plata la zi a impozitelor și taxelor locale”, susține Ovidiu Stoian de la Fidelia Casa. Înființată în urmă cu peste 12 ani, Fidelia Casa a devenit cea mai mare agenție imobilliară din Iași. Brokerii imobiliari Fidelia asigură consultantă gratuită oricărui ieșean care dorește să tranzacționeze o proprietate. Înteaga procedură de vânzare sau cumpărare a unui imobil devine mai ușoară apelând la consultanții Fidelia Casa.