Numărul cadastral sau extras din cartea funciară – informație sensibilă în relația client – agent imobiliar
Convingerile greșite, dezinformarea sau neîncrederea sunt printre elementele care determină clienții să trieze tot mai mult agențiile imobiliare…Și ce ne poate trage în jos, dacă nu propriile noastre îndoieli?
Tocmai de aceea, astăzi, vom încerca să demontăm un mit, conform căruia proprietarii refuză să ofere informații privind numărul cadastral sau cartea funciară unui agent imobiliar.
Care sunt motivele reale? Ei bine, mulți sunt de părere că s-ar putea să existe la mijloc înșelăciune sau interese ascunse, ,,că vrea agentul să îi ia casa omului”, apartamentul sau terenul etc.
Sunt oare aceste speculații motive de îngrijorare sau sunt doar niște false suspiciuni?
Pentru început, trebuie să precizăm că aceste frici nu au o justificare legală. Trebuie să înțelegem ce înseamnă cu adevărat aceste documente, cum pot fi ele obținute și dacă există vreun risc real pentru un proprietar să ofere astfel de informații unui agent imobiliar.
Cadastrul realizează identificarea, măsurarea, descrierea, înregistrarea imobilelor și reprezentarea acestora pe hărți sau planuri cadastrale. Cartea funciară nu este altceva decât un document public, unde sunt consemnate detalii privind evidența imobilelor și a terenurilor. Împreună conturează un sistem unitar de evidență transparentă economică și juridică.
Fiind vorba de un document public, oricine poate cere informații de la Registrul Cadastral și de Carte funciară despre un imobil sau un teren. Scopul acestor acte este identificarea proprietarilor, existența precontractelor, drepturi de uzufruct, ipoteci etc.
Menționăm că sunt 3 tipuri de extrase funciare: de informare, în extenso și pentru autentificare. Singurul care stă la baza unei tranzacții imobiliare și care poate fi solicitat doar de notarul public este extrasul pentru autentificare. Acesta constituie unicul document care atestă că un imobil și-a schimbat proprietarul.
Extrasele de informare sau în extenso nu au valoare juridică. Ce înseamnă asta? Înseamnă că vorbim de două documente, care pot solicitate de oricine, fără a fi invocate anumite motive, pentru că în baza lor nu se pot materializa tranzacții imobiliare.
Ca atare, nu există nici o temere în a oferi informații despre numărul cadastral sau cartea funciară. Nu ne afectează în nici un fel drepturile noastre ca proprietari. Ba mai mult decât atât, un extras de carte funciară poate fi comparat cu fișa tehnică a unui produs, unde regăsim toate caracteristicile generale ale acestuia, specificații, dimensiuni.
Indiscutabil, depinde doar de noi să ne informăm corect și echidistant. De această dată, am punctat doar un simplu exemplu, când un subiect inofensiv devine o frică nejustificată.
Este nefiresc și nesincer să spunem că astăzi nu avem surse suficiente sau acces la informație. Portalul nostru vă rămâne fidel și vă asigură parteneriat pe viață!