Gara Iaşi

Începând de astăzi, pe blog-ul de la Fidelia Casa, veți putea afla informații despre principalele zone din Iași. Informațiile vă vor fi de folos atunci când veți avea dubii în alegerea cartierului pentru noua destinație, denumită sugestiv, “acasă”.

Gara Iași este gara principală a municipiului Iași, fiind în acelați timp una dintre cele mai tranzitate din România după numărul de călători. Aceasta a fost inclusă în Lista Monumentelor Istorice din județul Iași, elaborată în anul 2004.

În această parte a orașului și în jurul gării propiu-zise s-a dezvoltat o zonă vastă de blocuri în perioada anilor ’80 , printre acestea aflându-se și cele mai rezistente și exclusiviste clădiri de locuințe din Iași la momentul respectiv, de exemplu cele de pe strada Arcu. Odată cu aceste construcții, s-au construit numeroase școli, restaurante, parcuri, supermaketuri; cel mai mare dintre acestea este Billa situat în inima zonei Gara. De asemenea, tot aici se află singurul restaurant Mc Donald’s din Iași.

Râpa Galbenă denumește zona de trecere dinspre bulevardul Copou spre Gară și este considerat monument istoric; odată cu restaurarea acestuia, in anul 2006, s-a adăugat un plus de valoare zonei. Poziționarea semicentrală face aceasta locație să fie una dintre cele mai scumpe și exclusiviste din orașul Iași.

Este o zonă care oferă o plajă vastă de locuințe, puteți găsi începând de la blocuri de garsoniere până la apartamente cu 4 camere cu suprafețe foarte mari. În această zonă se găsesc atât blocuri turn, construcții pe cadre în special, dar și blocuri de 3 și 4 niveluri.

Infrastructura zonei a beneficiat de o renovare totală în urmă cu 3 ani, toate străzile și bulevardele fiind într-o stare foarte bună. Ieșirea din oraș se poate face din orice punct al zonei în maxim 10 minute, accesându-se un bulevard cu 4 benzi de mers.

Zona Gării este în imediata apropiere de zonele importante ale orașului: Centrul Civic, Piața Unirii (UMF), zona Copou (Universitatea Alexandru Ioan Cuza), bulevardul Ștefan Cel Mare.