Vrei să vinzi o proprietate? Care sunt documentele de care ai nevoie?

fidelia-casa-iasi-Lista-documente-pentru-vânzareVrei să vinzi o casă sau un apartament pe care îl ai în proprietate sau vrei să cumperi și nu știi ce documente trebuie să procuri? Te pregătești să cumperi o locuință și nu știi exact ce acte trebuie să soliciți de la actualul proprietar? Consultanții Fidelia Casa au întocmit un mic inventar al principalelor documente de care aveți nevoie atunci când doriți să vă vindeți actuala proprietate.

Lista documentelor pentru vânzare

Mai întâi de toate, când ajungeți în fața unui notar public, veți avea nevoie de actul de identitate valabil iar dacă sunteți căsătorit va trebui să fiți însoțit de către soț sau soție. De asemenea, va trebui să prezentați în original certificatul de căsătorie sau, după caz, sentința de divorț. De asemenea, este necesar să aveți în original actele de proprietate ale locuinței pe care doriți să o vindeți, fie că este vorba despre un contract de vânzare-cumpărare, fie un certificat de moștenitor sau o hotărâre judecătorească care să țină loc de aceste acte. Pe lângă aceste documente, notarul vă va solicita documentația cadastrală și încheierea de intabulare. În baza unei solicitări, biroul notarial va solicita de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară un extras de carte funciară pentru autentificare. În completarea dosarului de vânzare va fi necesar să scoateți de la Direcția de Finanțe Locale un certificat de atestare fiscală din care să rezulte că aveți impozitele locale achitate. Mai mult, dacă este vorba despre un apartament la bloc, este necesară și o adeverință de la asociația de proprietari care să ateste că nu aveți debite restante, precum și adeverințe de la furnizorii de utilități că sunteți cu plățile la zi. În fine, conform dispozițiilor legale, o locuință nu poate fi tranzacționată fără un certificat energetic efectuat de către un expert/auditor energetic autorizat.

Vinzi sau cumperi – te ajută Fidelia Casa

Cu o echipă de zeci de consultanți cu ani de experiență și cu șase birouri deschise în municipiul Iași, Fidelia Casa face ca orice tranzacție în care sunteți implicați să fie o experiență plăcută. Apelați cu încredere la agenții Fidelia Casa și veți găsi persoane amabile care să vă ghideze pas cu pas pentru ca tranzacțiile dumneavoastră imobiliare să fie unele de succes și profitabile.