Cumpărarea sau închirierea unei locuințe – care este cea mai bună decizie?

fidelia-casa-iasi-Cumpărarea-sau-închirierea-unei-locuințeDatele Eurostat indică faptul că România este țara cu cel mai mare număr de proprietari din Europa. Statistica oficială arată că, practic, românii sunt născuți să fie proprietari, preferând să aibă propria casă decât să plătească chirie pentru un spațiu locativ. Prin comparație, printre țările unde chiriașii predomină se numără Elveția, Germania și Franța. Portalul de real estate imopedia.ro a realizat o analiză pentru a vedea care dintre cele două variante, cumpărarea sau închirierea, este mai avantajoasă.

Cumpărarea este mai profitabilă

Conform analizei menționate, la momentul actual, cumpărarea unei locuințe pare mai profitabilă decât închirierea, pentru foarte mulți cumpărători achiziția unei proprietăți fiind văzută ca o investiție. Contextul actual, când prețul de cumpărare a scăzut cu o viteză mai mare decât cel de închiriere, iar indicii EURIBOR și ROBOR sunt la cote minime, crează condițiile ideale pentru o achiziție imobiliară. Mai mult, unul dintre motivele pentru care clienții decid să cumpere și nu să închirieze este faptul că banii pe care îi plătesc lunar pe chirie sunt văzuți drept o risipă, în timp ce aceeași sumă plătită lunar către bancă, pentru creditul imobiliar, este văzută drept un plasament într-o investiție pe termen lung. Din studiile actuale reiese faptul că proprietarii au costuri lunare mai mici decât chiriașii. Astfel, pentru un apartament cu două camere care se vinde cu 40.000 euro, rata lunară este de aproximativ 170 de euro, în timp ce chiria lunară poate ajunge la 250 euro.

Pe de altă parte, contractarea unui credit imobiliar pe o perioadă de 20-30 de ani presupune o responsabilitate uriașă deoarece într-o perioadă atât de mare pot apărea momente în care va fi dificil să acoperiți rata. Pe de altă parte, avantajele de a fi chiriaș sunt libertatea de mișcare și lipsa responsabilității pe care o are un proprietar. Chiriașii sunt scutiți de plata impozitelor și taxelor, nu trebuie să facă reparații sau să investească în obiecte casnice și, în plus, pot oricând să-și schimbe locuința cu una mai convenabilă.

Cumperi sau închiriezi? Ai un partener de încredere – Fidelia Casa

Decizia cea mai bună, între a cumpăra sau a închiria, este luată în funcție de stilul de viață și proiecții făcute pe termen lung, care includ atât realitățile economice, cât și cele personale. Indiferent de decizia dumneavoastră, găsirea celei mai bune oferte de cumpărare sau închiriere presupune vizionarea ofertelor de pe piață și găsirea celei care corespunde criteriilor dumneavoastră. Fidelia Casa, cea mai mare agenție imobiliară din Iași, este și compania imobiliară cu cel mai mare portofoliu de case și apartamente de vânzare. La Fidelia găsiți atât cea mai bogată ofertă din Iași, cel mai mare număr de consultanți imobiliari care să vă ajute să găsiți proprietatea dorită, cel mai competent departament juridic care să facă tranzacția lipsită de griji și chiar un departament special creat pentru a oferi gratuit consultanță în vederea obținerii unui credit bancar pentru achiziția de locuințe.